onsdag 27 januari 2010

China girl

Om du har vägarna förbi, eller bor i närheten, missa då inte utställningen China girl som visas på Tomelilla konsthall från 30 januari till 21 mars. Konstnären heter Maria Ängquist Klyvare och på utställningen visar hon bl a konstverket ovan som kallas "Visualisering av statistik". Varje dag "försvinner" tusentals flickor i Kina till följd av sena aborter, vanskötsel och mord. Det är en förfärlig tragedi som är svår att omfatta, och som det talas alltför lite om. För att illustrera detta har konstnären gjort 3 200 leransikten i olika nyanser och satt ihop dem till ansiktet av en kinesisk flicka. Fantastiskt vackert och samtidigt viktigt, angeläget och omvälvande. Visste ni det? Att flera tusen flickor saknas i Kina varje dag? Hur många kvinnor blir det på ett år, på tio år, på hundra. Jag såg utställningen i Stockholm för två år sedan och berördes djupt.

6 kommentarer:

  1. Det var väl också med denna utställning som din blogg startade? Att utställningen var så angelägen att du var tvungen att börja skriva...

    SvaraRadera
  2. Det är sällan konst berör på det starka sättet, tycker jag. Men det var den gamla bloggen. Den som inte finns längre.

    SvaraRadera
  3. Jag kom inte iväg på vernissagen idag, för mycket snö. Ska verkligen försöka ta mig förbi och se den!

    SvaraRadera
  4. Du har ju tid på dig att se utställningen. Ska bli spännande att höra vad du tycker sedan. Och hoppas verkligen att du inte blir insnöad så länge. Här är mycket kallt och mycket snö, men det går i alla fall att ta sig ut och åka till olika ställen.

    SvaraRadera
  5. Vi tänkte göra ett utbrytningsförsök i eftermiddag. Nä, men så farligt är det inte, det snöar lite lätt, men det är den där j-a vinden som ställer till det. Simon kom hem och körde iväg i går så det går ju. I och för sig körde han fast precis vid brevlådan, men vi skottade ut honom.

    SvaraRadera
  6. Tur att han var så nära hemma när han körde fast. Idag är det en underbart solig, men kall, vinterdag och vi ska ge oss ut på långpromenad straxt.

    SvaraRadera