torsdag 9 april 2015

Tematrio - Mat #040

Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser är Mat, alltså böcker som präglas av mat.

I ett sådant sammanhang är det svårt att undvika Torgny Lindgrens roman om Pölsan. Den ångar och doftar av pölsakoken, i jakten på det perfekta receptet. Jag minns att jag blev både äcklad och förtjust när jag läste den. Tänkte att jag kanske måste revidera min uppfattning om pölsan, som inte är en av mina favoriträtter. Det har jag ännu inte gjort, men jag rekommenderar boken.

En helt annan doft sprider sig under läsningen av De små tingens gud av Arundhati Roy. Här är det mango och starka kryddor i ångorna från fabriken Pardise Pickles, där den underbara chutneyn tillverkas. Dofter och även smaker från den här romanen finns i mitt minne sedan jag lyssnade på den som radioföljetong sommaren 1998.

Till sist en bok om bristen på mat. För inte så länge sedan var det hungersnöd i Sverige, något som är utgångspunkt i romanen Hjärtblad av Aino Trosell. Jag kan tänka mig att jag kanske haft med denna i någon tematrio tidigare, men det är en alltför bortglömd roman om Hulda som på 1870-talet kommer till Stockholm från svältens Malung. En fin roman, som jag önskar att många, många får läsa.

2 kommentarer:

  1. Har inte läst någon av böckerna i din trio! Tack för tips!

    SvaraRadera
  2. Mango och starka kryddor låter helt underbart :)

    SvaraRadera