tisdag 14 april 2015

Tematrio - Faktion (fakta och fiktion) #046

Berätta om tre texter som blandar verkliga personer/händelser och fiktion, är veckans tema. Inspirerande! Jag har, precis som Lyrans Noblesser som presenterar temat, nyligen läst Blonde av Joyce Carol Oates. En roman om Marilyn Monroe, som skulle passa väl i min trio. Förra året läste jag en annan av de tre romaner som Lyran skriver om, Johanna Kalterjahns Den bästa dagen är en dag av törst, där Karin Boyes liv skildras fiktivt. Men här kommer tre andra:

1. Älskade syster av Joyce Carol Oates. Romanen, som är riktigt tjock och inte helt olik Blonde, beskrivs så här av förlaget: "På annandag jul 1996 påträffades den sexåriga barnstjärnan och skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey mördad i källaren till familjens hus i Colorado. Mordet visade tecken på sexuell brutalitet och fallet väckte enormt mediaintresse. Hur kunde någon förgripa sig på den lilla flickan och lämna henne att dö, när resten av familjen sov några våningar ovanför?
   Fallet, som har kommit att bli ett av de mest omtalade i USA, är fortfarande olöst."
Romanen är alltså Joyce Carol Oates fiktiva beskrivning av vad som "hände"

2. Jag skulle vara din hund av Anneli Jordahl handlar om Ellen Keys sista tid i livet. Jag har skrivit om den tidigare, så jag länkar till det inlägget eftersom det berör temat.

3. I skuggan av ett brott av Helena Henschen (1940-2011) som utkom 2004 är författarens skönlitterära debut. Det är en skildring av de s k von Sydowska morden, den omtalade tragedi som inträffade 1932 i hennes mors familj. Det är en fantastisk bok och jag hade så innerligt önskat att Helena Henschen fått verka som författare under mycket längre tid. Men en bok till hann hon skriva innan hon dog, Hon älskade. Den handlar om hennes farmor Signe Thiel, dotter till Ernest Thiel (Thielska galleriet), så även i denna roman blandas fakta med fiktion.

9 kommentarer:

 1. Det där låter som tre intressanta böcker.

  SvaraRadera
 2. Det var någon mer som nämnde I skuggan av ett brott. Den låter spännande.

  SvaraRadera
 3. Älskade syster har jag varit nära att köpa ett flertal gånger, men det har ännu inte blivit av.

  SvaraRadera
 4. Kul när era kommentarer ramlar in. Här står jag vid köksbänken framför datorn (jobbar hemifrån idag), utanför fönstret regnar det och arbetsuppgifterna är inte så överdrivet roliga, så små korta pauser uppskattas.

  Det är tre intressanta böcker, fast knappast någon feel good-litteratur.

  SvaraRadera
 5. I skuggan av ett brott är den enda jag läst av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 6. Helena Henschen är väldigt bra, hennes böcker passar ju utmärkt i dagens trio!

  SvaraRadera
 7. Har läst Henschens bok o hade även med den i min trio (+ hon älskade). De andra två böckerna är okända för mig.

  SvaraRadera
 8. Älskade syster tog även jag med i min trio =) Henschen har jag boken Hon älskade i min olästa hög.

  SvaraRadera
 9. Tack för tips! Får nog ta och kolla upp böckerna som du har i din trio.

  SvaraRadera