söndag 8 mars 2015

Maria Gripe #008


Maria Gripe (1923-2007) förtjänar att lyftas fram. Hon skrev under sin livstid massor av böcker som främst riktar sig till barn och unga, men som passar utmärkt för alla åldrar. Jag har läst de flesta som vuxen och haft stor behållning av dem. Ett par av mina favoriter är Agnes Cecilia - en sällsam historia och Glasblåsarns barn, som både blev filmer på 1990-talet. Men hennes mest kända roman är kanske Tordyveln flyger i skymningen. I Maria Gripes böcker finns alltid det övernaturliga med som ett alldeles naturligt inslag och berättelsen sträcker sig alltid in i en annan tid. Så vidgas både rummet och tiden i hennes böcker. Det är ren magi!

De fyra romanerna i "Skuggsviten" (Skuggan över stenbänken, ….och de vita skuggorna i skogen, Skuggornas barn och Skugg-gömman) utspelar sig i början av 1910-talet. Här möter vi Berta och Carolin, en gåtfull och lite flyktig person som är svår att veta var man har. Jag minns att min svärmor och jag bytte böckerna med varandra när de kom ut på 1980-talet. Vi följde Berta och Carolin genom romanerna och försökte förstå dem och deras liv. Somligt kände vi igen, annat var främmande för oss. Men de passade både mig som då var i 20-årsåldern och min svärmor som var i 60-årsåldern.

Maria Gripe fick många priser och utmärkelser under sin livstid och hon är alls inte en bortglömd författare, men hon och hennes böcker behöver läsas av många fler, både yngre och äldre, som aldrig har hört talas om henne. Och vi som läst hennes böcker kan läsa dem om igen. Själv fick jag lust att läsa Ying Toijer Nilssons bok om Maria Gripe, Skuggornas förtrogna, som utkom 2000.

Detta är ett inlägg i Kulturkollos bloggstafett på Internationella kvinnodagen , se föregående inlägg där länk till övriga deltagare finns.

12 kommentarer:

  1. Jag skäms lite över att inte ha läst något av Maria Gripe. Det måste jag nog åtgärda! Det låter som böcker för mig :) Däremot har jag nog sett Glasblåsarnas barn som film och har för mig att jag gillade den.

    SvaraRadera
  2. Min favorit är nog Vita Stenen, den gjorde djupa intryck!

    SvaraRadera
  3. Jag tycker mycket om Maria Gripes romaner, läste för många år sedan alla de fyra om skuggorna. Roligt att du lyfte fram henne.

    SvaraRadera
  4. Jag kan nog tycka att Maria Gripes romaner ger en helt annan dimension när man är vuxen. Jag läste en kurs som hette barn- och ungdomslitteratur där vi tog oss an Gripe. Det var en riktigt upplevelse att läsa den med analyserande ögon.

    SvaraRadera
  5. Jag läser alltid Glasblåsarens barn högt i skolan. Den är en fantastisk högläsningsbok och filmen är grymt bta.

    SvaraRadera
  6. Jag läste inte Maria Gripe förrän jag var vuxen. Agnes Cecilia är en av de bästa historier jag läst.

    SvaraRadera
  7. jag får plocka fram hennes böcker.

    SvaraRadera
  8. Så roligt med alla era kommentarer. Tack!
    Intressant med alla "vuxenläsningar" av hennes romaner. Den vita stenen är också en bra bok, men den är skriven av Gunnel Linde (1924-2014), en annan barn- och ungdomsboksförfattare som förtjänar uppmärksamhet.

    SvaraRadera
  9. Jag läste mycket Maria Gripe som barn och ung. Du inspirerar mig att ta fatt i denna underbara författare igen, som vuxen. Tack för fint inlägg! :-)

    SvaraRadera
  10. Anonym3/09/2015

    En av mina favoritförfattare när jag var barn. Jag älskade speciellt mycket Agnes Cecilia.

    SvaraRadera
  11. jag har konstigt nog inte läst mycket av Maria Gripe. lyckligtvis är det ju inte för sent. Hugo och Josefin älskade jag i alla fall. bra titel på biografin

    SvaraRadera