fredag 13 mars 2015

Tematrio: pengar #013

Än är inte veckan slut, så här kommer mitt bidrag till veckans tematrio om pengar. Lyran skriver: "Berätta om tre romaner där pengar spelar stor roll!"

Kunzelmann och Kunzelmann av Carl-Johan Vallgren är precis som Den oändliga kärlekens historia en riktig skröna. Här handlar det om Kunzelmann junior som hoppas att den konstsamling han ska ärva av sin far, Kunzelmann senior, ska rädda honom från alla hans ekonomiska problem.

I en av Selma Lagerlöfs allra bästa romaner Kejsarn av Portugallien är bristen på pengar upprinnelsen till berättelsen. Dottern Klara Fina erbjuder sig att resa till Stockholm för att tjäna ihop de 200 kronor som behövs för att familjen inte ska vräkas från torpstugan där de bor. Det slutar i katastrof. Men vägen dit är njutbar läsning och insiktsfull skildring av Klara Finas pappa, Jan i Skrolycka, som varken kan eller orkar leva i verkligheten,

Blonde av Joyce Carol Oates, har jag läst alldeles nyligen, och här spelar pengar en väsentlig roll trots att det inte främst är en roman som handlar om pengar. Men att läsa om hur Marilyn Monroe ständigt utnyttjas och luras att skriva på kontrakt där förtjänsten av hennes arbete hamnar i andras fickor, berörde mig mycket illa.

1 kommentar: