onsdag 19 juni 2013

Tematrio - Island

Tematrio hos Lyran denna vecka är Island och isländska författare. Jag har inte läst många, förutom delar av Njals saga och Snorres Edda, men jag vill ändå tipsa om några nutida isländska författare.

1. För några år sedan läste jag Skugga Baldur av Sjón, en liten roman med stort innehåll som fick Nordiska rådets litteraturpris 2005. Det är bra med litteraturpris, för det gör en uppmärksam på författare som kanske aldrig skulle komma i ens väg annars. Och det är bra med bloggutmaningar för de gör att en får syn på nya författare.

2. En isländsk författare som jag hört på radio och gärna vill läsa, men som jag har glömt bort men nu återfunnit via veckans tematrio är Vigdís Grímsdottír. Feministbiblioteket och Sannas bokhylla skriver om hennes romaner. Tack för att ni påminde mig!

3. Arnaldur Indriðasons romaner om poliserna Erlendur, Sigurdur Óli och Elinborg har tagit mig runt till olika platser på Island. Huvudpersonerna i de många böckerna gör mycket mer än löser mordgåtor och framförallt förändras och utvecklas de över tid. Det är därför jag fortsätter läsa dem, även om de ibland gör mig besviken. De ger i alla fall en hel del miljöbeskrivningar från Island och en hel del isländsk 1900-talshistoria.

2 kommentarer:

  1. Jag gillar Arnaldur skarpt, och tackar för tipsen om de andra. Jag tycker Island är ett häftigt land så jag skulle gärna läsa mer litteratur därifrån!

    SvaraRadera
  2. Ja, det skulle jag också.

    SvaraRadera