fredag 14 juni 2013

Ellen Keys Strand

För flera år sedan var jag på en frukostträff för kvinnor och lyssnade på Ingela Bendt som berättade om Ellen Keys Strand. Jag gissar att det var i samband med första utgåvan av den mycket fina boken Ett hem för själen. Jag köpte boken då och den är sedan dess en av skatterna i min bokhylla. Så vackra bilder, så informativ text. Vilken spännande kvinna hon var, Ellen Key. Vilka spännande idéer hon hade om bl a pedagogik, barnuppfostran och vardagsliv. Vilket vackert, genomtänkt hus och hem hon skapade vid Vätterns östra strand. Jag ville genast besöka det!
 
Jag har inte läst någon av Ellen Keys böcker och vet egentligen inte så mycket mer om henne än det som står att läsa i Ingela Bendts upplysande bok. Men nyligen läste jag Anneli Jordahls roman Jag skulle vara din hund, där huvudpersonerna är Ellen Key och hennes hushållerska och sekreterare på Strand, Malin Blomsterberg. Även en platonisk kärlekshistoria, främst via brev, mellan en ung Ellen Key och Urban von Feilitzen spelar en viktig roll i romanen. Personerna är autentiska men berättelsen fiktiv och jag vet inte riktigt vad jag tycker om den. Jag håller med Gun-Brit Sundström som i sin recension i SvD för ett par år sedan skrev så här:
 
 
Men min längtan att en dag få besöka Strand har tagit ny fart. Är det någon av er, kära läsare, som har varit på Ellen Keys Strand som gäst eller turist? Då skulle jag bli mycket glad om ni ville berätta om er vistelse eller besök där.

5 kommentarer:

 1. Jag besökte Strand som tonåring och skulle gärna vilja besöka det igen i vuxen ålder när jag vet mer om Ellen Key och hennes tid.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Vi kanske ska åka dit tillsammans någon gång, Maria.

  SvaraRadera
 4. Man kan ju ansöka om stipendie där. En jag känner som ska bo där i sommar. Jag har varit utanför, bara.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle också gärna åka till Strand!

  Jag har faktiskt inget emot de här romanerna när någon skriver och till viss del faktiskt fabulerar kring en författare - jag gillar att kunna verkligen leva mig in i människoödena, och vilket sätt är bättre än genom skönlitteraturen? Men det klart, det är ju bra om det är någorlunda sanningsenligt :-) Ett hem för själen är en bok som jag verkligen borde läsa!

  SvaraRadera