måndag 10 juni 2013

Hembygdsläsning

Lyrans tematrio den här veckan handlar om hembygdsläsning. Vi som antar utmaningen får tolka ordet hembygd som vi själva vill och jag kommer genast att tänka på många författare som skildrat min barndoms hembygd, Sörmland, inte minst Kerstin Ekman i romatetralogin Kvinnorna och staden. Men eftersom jag nyligen flyttat till Skåne så väljer jag istället tre författare från min nya hemstad Malmö.
 
1. Kristian Lundberg (1966 - ) är som Malmö-skildrare ett självklart val. Senast läste jag hans En hemstad, men jag har också under de senaste åren läst Och allt ska vara kärlek och Yarden. Yarden såg jag en utmärkt iscensättning av i höstas på Malmö stadsteater. Som Malmö-skildrare är Kristian Lundberg ett självklart val, men alla tycker inte om hans poetiskt korthuggna språk.
 
2. Amanda Svensson (1987 - ) debuterade 2008 med Hey Dolly, men det är hennes andra roman från 2011 som jag främst tänker på, Välkommen till den här världen. Den utspelar sig i Malmö och København, vilken också kan betraktas som en del av min nya hembygd. Amanda Svensson minns jag dock främst för hennes egensinniga och självständiga språk. En mycket läsvärd författare.
 
3. Hjalmar Gullberg (1898 - 1961) kan jag inte påstå att jag läst i någon större utsträckning, men  dikten Till en näktergal i Malmö dyker upp då och då. Den finns på Spotify, fint tonsatt och sjungen av Östen Warnerbring (1934 - 2006), ytterligare en f d malmöbo. På Malmö stads hemsida hittar jag en förteckning över böcker både av och om Hjalmar Gullberg, och kanske finns det någon av hans samlingar i makens och min poesihylla.

8 kommentarer:

 1. Jag tror jag misslyckades med att läsa ut Yarden... aj aj

  SvaraRadera
 2. Jag känner igen namnen på alla tre, men jag har inte läst någon av dem.

  SvaraRadera
 3. Här var det kända namn, men tyvärr har jag inte läst något av desamma men det kommer väl.
  Mia

  SvaraRadera
 4. Amanda Svensson har jag träffat ett par gånger. Då var hon sexton år och aktiv i samma ungdomsförbund som jag :)

  SvaraRadera
 5. Amanda Svensson; bra att du påminde mig! Har den på min lläslista

  SvaraRadera
 6. Skulle vilja vidga hembygdsbegreppet till tid istället för rum och känner mig då obehagligt hemma i "Svinalängorna" av Susanna Alakoski, som jag inte läst men sett filmatiseringen, "Underdog" av Torbjörn Flygt och "Korparna" av Thomas Bannerhed. Det är något med sjuttiotalet som de skildrar där jag var med (om det nu ens är 70-tal). Jag tycker inte om det, men kan inte låta bli att påverkas.

  SvaraRadera
 7. Roligt med alla kommentarer. Tack!
  Amanda Svensson vill jag gärna läsa mera av. Hoppas det snart kommer en ny roman av henne.
  Tematrio 70-tal är kanske ett tips till Lyran? Mina tankar börjar genast leta efter mina tre 70-talare. Inspirerande. Fåglar skulle kunna vara ett annat tema, med Korparna, Joar Tibergs Fogghelflora och ...

  SvaraRadera
 8. Åhh, Yarden! Den sträckläste jag för en vecka sen, det var en häftig bok och med mycket miljöskildringar!

  SvaraRadera