torsdag 11 september 2014
Tematrio - titeladjektiv
Jag gillar Lyrans tematrio, för den får mig att minnas böcker som jag har läst och som jag annars kanske inte skulle ha tänkt på. Den här veckan är temat "berätta om tre bra böcker med adjektiv i titlarna" som gäller.
Eftersom jag inte minns boktitlar så bra så konsulterar jag mina läsedagböcker. Här skriver jag upp alla böcker jag läser. Förr skrev jag kort om böckerna, men numera antecknar jag bara författare och titel. De tidigaste finns i en kartong på vinden men den förra, som sträcker sig från 1996 till 2008 hittar jag i en skrivbordslåda. Nästan genast finner jag en bok som jag vill ha med i min trio.
Det är Inger Edelfeldts Den förunderliga kameleonten. Jag minns inte så mycket av novellerna, för det här är en novellsamling, men jag minns den känsla som Inger Edelfeldt beskriver och jag får plötsligt lust att läsa någon av henens senare böcker. Så här skrev jag om den i min läsebok 1996: Bra, som alltid. Men hennes andra böcker, Rit och I fiskens mage, tycker jag är bättre. Tänker på Vita Andersens noveller och på den tiden när jag läste dem. (Vita Andersens noveller är troligen Trygghetsnarkomaner, som utkom 1979. Också det en bok som fallit glömska, men nu återuppväcks.)
De övriga två är böcker jag läst på senare år och därför har i mer färskt minne. Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman vill jag ha med för att jag lärde mig så otroligt mycket om Europas 1900-talshistoria genom att läsa den. Undrar om jag sov mig igenom alla historielektioner? Yvonne Hirdman kan i alla fall berätta om hur gränser flyttas, länder byter namn och männsikor byter land på ett sällsynt intressant sätt. Och visst spelar det roll att vi hela tiden följer en specifik kvinnas liv, dvs hennes egen mors.
Hjärtats blinda fläckar av Julia Franck utkom på svenska 2009. Den skildrar också en del av Europas 1900-talshistoria, dvs Tyskland från första till andra världskriget och inte minst mellankrigsåren. Det är en hjärtskärande historia som bygger på författarinnans fars liv. Han blev lämnad av sin mor på en tågstation 1945. Julia Franck skriver sin berättelse för att förstå hur det kunde vara möjligt. Läs den! Och längta efter att flera av hennes böcker översätts till svenska.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Edelfeldt har jag inte läst men väl de båda andra. Hjärtats blinda fläckar var jag mycket tagen av. tycker också att man borde översätta mer av henne
SvaraRaderaTack för din kommentar, Mrs Calloway. Och roligt att du också har läst Hjärtats blinda fläckar.
SvaraRaderaVilka intressanta böcker du har med i trissen, tack för tips!
SvaraRaderaRoligt att du tycker det.
Radera