torsdag 30 december 2010
Brunkebergsåsen
lördag 25 december 2010
fredag 24 december 2010
måndag 20 december 2010
Fjärde adventshelg i staden
En upplevelse i mindre skala var det att på lördagen promenera på Tavastgatan på Södermalm och plötsligt upptäcka en nyöppnad liten boklåda. "Dina och mina böcker" slog upp portarna i september i stillsamma kvarter inte långt från Mariatorget. Bokurvalet är sparsmakat men inbjuder, precis som lokalen, till en längre stunds botanisering bland hyllorna.
onsdag 15 december 2010
Tre tempel i Berlin
måndag 13 december 2010
Julgranstoppar
måndag 6 december 2010
"Minnen"
Det vi tror är sanna minnen är alltså bara tankar filtrerade genom vår egen person och med influenser från människor vi mött genom livet. Hur ska vi någonsin kunna veta om det vi minns verkligen har hänt oss? Enligt Torgny Lindgren går det inte. Men det hindrar inte att vi kan berätta om människor som vi råkat möta och händelser som vi varit med om längs vägen. Och berättelserna kan ju i sin tur bli till minnen, eller...
söndag 5 december 2010
Fem i topp (klassisk musik)
5 - Händels Messias
Kommer starkt och når sin bästa placering på juldagens morgon.
4 - Schuberts Forellkvintetten
Piano och stråkar när de är som bäst.
3 - Vivaldis De fyra årstiderna med Il Giardino Armonico
En lite rockigare inspelning, som får de mer traditionella att blekna.
2 - Bachs Goldbergvariationerna med Glenn Gould
Spännande läsning om den världsberömda kanadensiska pianisten i en artikel från Läkartidningen och i Susanne Bejerots kommentar till artikeln, också Läkartidningen.
1 - Bachs Juloratorium
Vad annars? Jag tar gärna emot förslag på bästa inspelning. På min är det John Eliot Gardiner som dirigerar.
lördag 4 december 2010
Stortorget
Jag har passerat Stortorget i Södertälje många gånger under årens lopp, med eller utan torghandel. På väg till eller från gymnasieskolan, arbetet, affärerna. Väntat på bussen. Vid den här tiden, som vykortet speglar, tror jag bussgatan gick mellan det nya rådhuset (Södertälje tingsrätt) och torget. Kanske är jag på väg till bussen? Trots att detta är en plats som jag passerat så väldigt många gånger har jag få tydliga minnen från den. Kanske för att minnena klumpar ihop sig till någon sorts minsta gemensamma nämnare. Men jag minns kvällen den 23 december förra året, när maken och sonen och jag stod bakom Gamla rådhuset vid Stortorget och väntade på bussen. Eller kanske minns jag bara det som jag har skrivit om i blogginlägget, inte själva händelsen. Finns det alls något minne? Jag ber att få återkomma till detta efter avslutad läsning av Torgny Lindgrens Minnen.
måndag 29 november 2010
Dagens bästa
Dagen, som var lite illa planerad av mig, började med ett besök i konsthallen i Marabouparken i Sundbyberg. Ett mycket fint ställe, men tyvärr var konsthallen stängd för omhängning. Istället fick jag kaffe och nybakad bulle i Café Parkliv, vilket faktiskt visade sig vara dagens första bästa. Dagens andra bästa inträffade i Duvbos gamla villakvarter, nära Duvbos kyrka - en rätt förfärlig skapelse i någon slags nygotisk stil. I tallen precis vid kyrkan satt inte mindre än tre nötskrikor och skrek. Himla fina var de i sina alldeles speciella fjäderskrudar. Dagens tredje bästa var en film, som jag skrivit om här - Män som simmar.
fredag 26 november 2010
Oväntat besök
torsdag 25 november 2010
"Fortfarande Alice"
Men Alice förstår att något är helt fel. Hon förbannar sin sjukdom, men försöker samtidigt att anpassa sig till den. Hon drivs av en längtan att få träffa andra människor med samma problem och har kraft nog att starta en stödgrupp. Hon talar på en Alzheimer-konferens och säger att den som är hon är så mycket mer än hjärnans nervceller som sakta förtvinar. Hon berättar hur det känns att inte komma ihåg gårdagen, även om det var en fin dag med mycket glädje. Men, menar Alice, en god dag har sitt alldeles egna värde även om hon inte minns den nästa dag.
Gradvis blir Alice sämre. Hon känner hon inte igen sina döttrar och hon vet inte att de små barnen är hennes barnbarn. Men, tack vare de människor som finns runt omkring henne, är hennes dagar ändå fulla av glädje och aktivitet. Fortfarande Alice är inte bara läsvärd för att den skildrar vår vanligaste demenssjukdom (Alzheimers sjukdom) från den sjukes perspektiv, den ger också läsaren perspektiv på sitt eget liv.
tisdag 23 november 2010
Sveriges största massgrav
När jag promenerade på Norra kyrkogården i Lund i slutet av oktober såg jag som sagt aldrig de "sinnesslöa idioternas" massgrav. Istället fick jag syn på den här Mariastatyn på en gravsten. Det är en ganska liten staty, ungefär en halvmeter hög. En liten staty på en för mig okänd människas grav. Men så fin. Nu får hon ge de femhundra okända ett ansikte.
fredag 19 november 2010
Lika och olika
På bilden ovan hämtad från Medis5 läser Ordet är fritt, dvs Fredrik Orrgård, Anna-Carin Ericsson och Anders Wieslander, publikens dikter under seminariedagen "Möt mig nu som den jag är" i Högalidskyrkan. Och Hans Lundquist spelar gitarr. Här finns dikterna inlästa av Fredrik, Anna-Carin och Anders. Alla är värda att lyssnas på och berättar på olika sätt om "Möt mig nu som den jag är-dagen". Missa inte dikt nummer 10 - Lika och olika.
torsdag 18 november 2010
Bandyträning på Zinken
onsdag 17 november 2010
måndag 15 november 2010
Tjugesta skans
söndag 7 november 2010
Kantarellklirr i barndomens skog
lördag 6 november 2010
måndag 1 november 2010
Alice Neel på Moderna i Malmö
lördag 30 oktober 2010
En sagolik skogspromenad
fredag 22 oktober 2010
På väg söderut...
torsdag 21 oktober 2010
"Vår uppgift är att vara människor"
onsdag 20 oktober 2010
Scenväxlingar
I ett rum insvept i rosa satintyg visas en projektion där han (Kjartansson) uppbackad av 11 musiker upprepar strofen ”Sorrow Conquers Happiness”. Det melankoliska budskapet framförs i sann Frank Sinatra-anda där 30-tal smälter samman med nutid.
Den melankoliska och meditativa melodislingan följde mig under besöket i Bonniers konsthall. Och jag stod länge i det mörka rummet omsluten av det rosa satintyget och tittade på filmen där Ragnar Kjartansson sjunger "Sorrow conquers happiness" (sorgen övervinner glädjen) om och om igen, medan musikerna nickas in en efter en av kapellmästaren och pianisten. Det är vackert och oändligt sorgligt. Jag började nästan gråta. Konstigt att något sådant kan pigga upp. Men det är väl precis så konst fungerar.
Scenväxlingar innehåller performance, teater, film, skulptur, måleri och teckning i en spännande blandning. En del förstår jag inte alls, annat är vackert på ett obegripligt sätt, medan ytterligare andra konstverk griper tag i mig på ett mer omvälvande sätt. Det är en utställning jag varmt kan rekommendera. Tyvärr framfördes inga performance den kvällen jag var där, så det blir kanske ett besök till innan utställningen stänger i januari nästa år.
tisdag 19 oktober 2010
Zetterlunden
söndag 17 oktober 2010
Ett strålande veckoslut
tisdag 12 oktober 2010
Dronningegården och Dronningeofret
måndag 11 oktober 2010
Min azalea
söndag 10 oktober 2010
Tack för kaffet!
lördag 9 oktober 2010
Stockholms nyaste park
måndag 4 oktober 2010
söndag 3 oktober 2010
Det sitter någon på vingen
Människorna lever bara ett
känslokast
från avgrunden.
Alla vi människor lever bara ett
tankesprång
från Karlavagnen.
Jag befinner mig nu
bara en slängkyss
från begravningsbyrån.
I mitt sällskap har jag
ett barn som ropar
från jordens alla hörn.
Ur Hej då, ha det så bra! Dikter av Kristina Lugn (2003)
måndag 27 september 2010
Lördagsgodis
fredag 24 september 2010
A perfect day
Darrgräs, nr 3

onsdag 22 september 2010
Bilder från skogen


Mitt andra liv
Det är svårt att hinna hålla liv i två bloggar samtidigt. Därför får det jag idag har skrivit om tre filmer, Miss Kicki och Sebbe samt Det enda rationella, vara dagens bloggbidrag även här.
måndag 20 september 2010
Rödgul trumpetsvamp
Det är tyst i skogen. Ingen vind alls i de stora träden. Bara en hackspetts irriterade läte när den lyfter och flyger iväg över tallarna. På skogsvägen är det lerigt och en hel del vattenpölar efter gårdagsregnet. Granskogen står tät på sidorna, men så öppnar sig den mörka skogen. Här ligger ett hus. Här bor någon som gjort just den här platsen till sin. Inte bara trädgården runt huset utan också den intilliggande skogen. Gamla trädgrenar, rötter och stenar har skapats till en naturens egen skulpturpark. I träden hänger kottmobiler. Stenar ringlar i vågmönster på mossan. Stubbar är naturliga socklar till allehanda figurlika grenskulpturer. Även om det konstnärliga värdet är diskutabelt så händer det något spännande i skogen.
Lite längre fram finns den fuktiga svackan där de rödgula trumpetsvamparna växer. Vackert som en blomsteräng om försommaren. Bara att böja sig ner och plocka. Det finns mycket mer än jag orkar rensa.
onsdag 15 september 2010
Svarta gummistövlar
Någon gång ska jag ut och gå i mina nya stövlar
Någon gång ska det bli vår, då får man gå med stövlar
Tur att dom* bara pussa och släckte
Tur att dom bara trodde jag sov
Tur att dom inte lyfte på täcket
och såg att jag låg med stövlarna på
* Dom är i det här fallet föräldrarna. Jag tycker det är en sån bra hemlis, att ligga i sängen med stövlarna på. Tur att dom inte lyfte på täcket!
tisdag 14 september 2010
På hög höjd
För att kunna komma upp i Högalidskyrkans norra torn (Ansgarstornet, det med en tupp högst upp) måste man känna någon med tillgång till nyckel. Man kan gå över kyrkans mittskepp och vidare upp på en spiralformad trätrappa inuti det stora tornet. Sista biten klättrar man på stegliknande trappor. När man kommer upp och öppnar dörren är det södra tornet (Olaus Petri-tornet, det med korset högst upp) så enormt stort. Då först förstår jag hur högt upp jag är. Och Stockholm ligger där för mina fötter.
För att komma upp i Vor Frelsers kirke i Köpenhamn räcker det att kolla upp öppettiderna till tornet. Sedan går man först på insidan och sedan i en spiraltrappa på utsidan av tornet. Och även om trappan på tornets utsida är mycket välarbetad och i koppar, så är det faktiskt inte utan en viss känsla av svindel som jag stegar upp för den. Men när jag väl är uppe ligger Köpenhamn där för mina fötter.
söndag 12 september 2010
Wiks slott och folkhögskola
Det är tur att man ibland får vidga sina vyer och besöka något annat landskap än Sörmland eller Skåne och någon annan stad än Stockholm eller Köpenhamn. Jag hade tur igår, då tåget tog mig till Uppsala och bussen vidare till Wiks slott och folkhögskola. Uppsalaslätten är inte mitt favoritlandskap, men miljön runt Wiks slott med park och skog och mälarvatten tyckte jag mycket om. Wiks slott har anor sedan 1200-talet och lär vara Sveriges bäst bevarade medeltidsborg. Men slottets tinnar och torn är av betydligt senare datum. Precis invid slottet finns Wiks folkhögskola, med estetiska linjer. Folkhögskolemiljön är inspirerande med sitt bildningsideal. Här handlar det inte om att utbilda, utan snarare inbilda eller medbilda eller helt enkelt bilda. Men trots både historia och bildning är det ändå Wikparken som jag helst vill berätta om. Denna engelska park, anlagd för snart tvåhundra år sedan, är mer natur än park egentligen. Massor av hasselsnår, stora ekar och askar, ängar och äppellundar, hackspettar som hackar i döda träd, får och kor som betar i hagmark, lättgångna stigar som slingrar fram, Mälarens vatten som skymtar bakom lövverk. Fantastiskt fint! Far du förbi på väg 55 mellan Enköping och Uppsala är det bara att svänga av mot Wik. Det är värt en omväg.
lördag 11 september 2010
tisdag 31 augusti 2010
söndag 29 augusti 2010
Klart kallt vatten
En gång för flera år sedan, det var också en ovanligt varm sommar, åkte jag och familjen inlandsbanan. Vi svettades i restaurangvagnen med vildmarkstouch genom Härjedalens granskogar. Och i gästboken läste vi: Säga vad man vill om Sverige, men vi har i alla fall gott om plats. Det är ett utmärkt citat som jag ofta plockar fram - åtminstone i tanken - när jag hör öppet eller illa dolda rasistiska uttalanden. Och det passade mycket bra just under resan med inlandsbanan genom Härjdedalens oändliga granskogar. Inte bara för att jag blev väldigt medveten om att jag bor i ett land med väldigt gott om plats, utan också för att en medföljande lokförare (ej i tjänst just då) uttryckte sig fördomsfullt om människor som inte är födda i Sverige. Här finns det plats för fler, tänkte jag, medan granskogen sakta susade förbi. Inte för att det är så säkert att människor som kommer till Sverige vill bo just i Härjedalen. Inte för att det är säkert att de kan bo och leva där, även om det är gott om plats och de vill bo just där. Men tänk om vi kunde flytta en del av den plats vi har, och nu tänker jag inte enbart på Härjedalen utan på Sverige som ett glest befolkat land i allmänhet, till platser där människor vill bo. Och tänk om en liten del av allt det klara och kalla vatten som finns i Norrbottens jåkkar kunde komma världens törstande till del. Visst vore det fint om barn, kvinnor och män som lever i torka under en stark sol fick dricka sig otörstiga i Abiskojåkkens vatten.
tisdag 24 augusti 2010
"Möt mig nu som den jag är"

- Varje människa har rätt att bli mött som en unik och sammansatt person.
- Varje människa har rätt att få sina tankar om livet tagna på allvar.
Klicka på bilden, eller facebook-länken här, för att läsa mer. Har du fler frågor kan du mejla till marie.solglimten (at) gmail.com eller jonas.persson(at)svenskakyrkan.se.
måndag 23 augusti 2010
söndag 22 augusti 2010
Torta och parksallat
lördag 21 augusti 2010
Torne träsk
Men frågan är om linbanefärden nerför fjället Njuolas sluttning hade varit mer magnifik om jag ägt denna kunskap? Där nere låg Torne träsk, turkosblått som värsta Medelhavet, men aldrig mer än 12 grader varmt i de grundaste vikarna.