tisdag 21 oktober 2014

Tematrio - prisvinnare

Eftersom det är augustprisdags så handlar denna veckas tematrio om böcker som vunnit priser. Lyran skriver: Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa. Jag tänker: Inte kan jag det. Jag minns ju inga av böckerna som vunnit Augustpriset tidigare år. Men en sökning bort hittar jag en utmärkt lista och inser att jag läst de tre första årens vinnare. De åren delades bara ett pris ut, och det var först 1992 som det blev tre olika pris - skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomslittertur.

1. Tecknens rike av Cecilia Lindqvist vann det allra första Augustpriset 1989. Det är ett vackert praktverk som beskriver den kinesiska kulturen utifrån dess skrivtecknen. Jag har bläddrat och läst här och där, men aldrig från pärm till pärm. Tänker att det kanske är dags nu. Boken har i alla fall följt mig genom åren och står just nu i ny bokhylla i sitt sjätte hem.

2. De sotarna! De sotarna! av Lars Ahlin vann priset som årets bok 1990. En fantastisk roman, som var det bästa jag dittills hade läst när jag läste den något av de första åren på 1990-talet. Den förtjänar ny uppmärksamhet!

3. Livets ax av Sven Delblanc vann 1991 och är en annan barndomsskildring, mörkare än ovanstående, som jag också minns att jag tyckte mycket om att läsa.

7 kommentarer:

 1. Det här var tre böcker som jag inte läst och inte vet något om. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 2. Tre nya titlar här, speciellt blev jag nyfiken på den första! Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 4. Inga jag läst. Alltid bra att få tips på bra vinnare :)

  SvaraRadera
 5. Kul att tipsa om dessa vinnare med ganska många år på nacken. Det finns så många bra böcker!

  SvaraRadera
 6. Jag har inte läst någon av dem, tack för tips!

  SvaraRadera