tisdag 28 oktober 2014

Tematrio - höstrysligheter

Veckans tema hos Lyran är skrämmande bra texter som anknyter till halloweentiden. Här är mina tre:

1. Främligen i huset av Sarah Waters. En spökhistoria som utspelar sig på landsbygden i 1940-talets England. Läsvärd och underhållande, även om det inte tillhör en av de bästa böcker jag läst.

2. Glasbarnen av Kristina Ohlsson fick Barnens romanpris 2013. Det var när jag lyssnade på när den unga juryn samtalade om boken som jag fick lust att läsa den. Även detta en roman som handlar om ett hus och dess skrämmande förflutna.

3. Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist är mer än bara en skräckroman. Den ställer filosofiska frågor om liv och död på sin spets och är skrämmande i sin realistiska skildring av just hanteringen av de odöda.

6 kommentarer:

 1. De två sista har jag hört talas om men inte läst. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 2. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  SvaraRadera
 3. Hanteringen av odöda fick mig fast innan första sidan var färdigläst :) Men tyckte väl att den tappade lite på slutet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ganska länge sen jag läste den, men jag tror jag också tyckte att den tappade på slutet. Men visst är det en fascinerande roman ändå!

   Radera
 4. Ajvide Lindqvists böcker är konstiga men kusligt bra, med ett vackert språk och djup. "Hanteringen av odöda" känns helt riktigt så mycket mer än bara en skräckroman. De andra två i din trio har jag inte läst.

  SvaraRadera
 5. Mycket skräck hos dig, jag brukar inte läsa den sortens litteratur, för jag sover så dåligt efteråt...

  SvaraRadera