söndag 27 januari 2013

#hemlös #005

Tidigare i veckan så trendade hashtaggen #hemlös på twitter. För er som inte vet vad en hashtagg är kan jag berätta att det är det tecken på tangentbordet som ser ut så här # och som på engelska kallas för 'hash' och som i Sverige sedan länge har betecknat 'brädgård' och som också betyder 'nummer'. Tillsammans med det lilla ordet 'tag' som kan översättas till etikett, blir hashtaggen ett sätt att etikettera eller klassificera något som även blir sökbart på twitter eller internet. Som t ex #blogg100. Hashtaggen kan alltså användas om många människor vill samtala om samma sak och andra snabbt vill söka efter vilka som har skrivit om ett specifikt ämne.

Nåväl, i tisdags kväll var det några flitiga twittrare som ville uppmärksamma personer som är hemlösa och därför började twittra med hashtaggen #hemlös. Det blev ett enormt pådrag under några timmar, många skrev och engagerade sig. Även flera politiker och medarbetare inom Svenska kyrkan. Det är fint med ett gemensamt engagemang, oavsett om det sker i den reella eller virtuella verkligheten, men det är också viktigt att hålla engagemanget levande. Att vara hemlös är inget någon människa önskar sig. Ofta är det olyckliga tillfälligheter i livet som skapar hemlöshet. Och det många som saknar ett hem. I Malmö där jag bor sägs det att ungefär tusen medmänniskor är hemlösa. Det är ingen av oss som vet vem som kommer att vara hemlös imorgon eller nästa år. Det kan vara du. Eller jag.

På något sätt kan vi alla försöka bidra så att hemlösheten minskar. Ett bra sätt är att skänka pengar till någon organisation som arbetar för att personer som är hemlösa ska få arbete och bostad. Det finns t ex Stockholms stadsmission och Frälsningsarmén samt Situation Stockholm i Stockholm. Här i Malmö finns t ex Skåne stadsmission och Immanuelskyrkan och i Jönköping bedriver t ex Ria - Hela människan ett viktigt arbete. I Göteborg finns Faktum, som via den snygga hemsidan Faktum hotels gör det enkelt att skänka pengar.

Bilden är lånad från Faktum hotels.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar