måndag 28 juni 2010
lördag 26 juni 2010
Midsommar i stan
Idag gick turen till Vaxholm, en lagom lång båtresa på en timme från Strömkajen. Det var en fröjd att sitta på det solvarma akterdäcket och se staden försvinna länge och längre bort. Lika fint var det att stå i blåsten och se stadens silhuett komma närmare på vägen tillbaka. Mellan de båda båtresorna promenerades det i Vaxholm, i regn och solsken, på gator och skogsstigar, nära vattnet och lite längre ifrån. Husen och torgen var både småstadspittoreska och förortstrista. Nära hemma, men ändå långt bort.
Darrgräs i hela kroppen

torsdag 24 juni 2010
Blecktornsområdet
Av en händelse, eller snarare två händelser, eller egentligen tack vare B snart 15 månader, så råkar maken och jag promenera upp för en backe och hamna mitt i det vackert stilrena bostadsområdet från 1920-talet. Här har vi aldrig varit förut och promenerar därför långsamt i den fina kvällssolen. Blecktornsstigen, Blecktornsplan, Metargatan, Blecktornsbrinken. Och så kommer vi till Stora Blecktornet, där det numera finns både café- och konferensverksamhet. Blecktornsområdet ligger mittemellan Orionteatern och Frans Schartaus gymnasium på östra delen av Södermalm. Det är värt en kvällspromenad.
onsdag 23 juni 2010
Brudbröd och darrgräs på Gräsö
onsdag 16 juni 2010
Nu och då med Georg Brandes
måndag 14 juni 2010
Ledig måndag
En ledig dag kan tillbringas på en mängd olika sätt. Jag började min med en rask promenad längs Årstavikens vatten till Eriksdalslundens koloniområde. Från två helt oberoende källor har jag de senaste dagarna fått höra att näsduksträdet som finns där blommar just nu. Och det gjorde det! Men blommorna (om nu de vita fladdrande sakerna verkligen är trädets blommor?) var på väg att vissna vilket gjorde att de mest liknade bättre begagnade näsdukar. Promenaden fortsatte sedan från Södermalms södra strand till dess norra hamn (eg Stadgårdshamnen) där Fotografiska museet finns i ett f d tullhus. Väl värt ett besök, både för de fina utställningarna och den fina miljön. Missa inte caféet högst upp. Utsikten över Strömmen genom de stora fönsterrutorna var nästan det bästa med hela besöket, t o m innan ostindiefararen Götheborg dök upp och sköt salut.
lördag 12 juni 2010
Beckholmen
Tänk att jag aldrig varit ute på Beckholmen trots att jag sett de märkliga giraffkranarna ända sedan de flyttades dit 1988. Vilken säregen miljö. Här finns både det gammaldags museala och alldeles pågående aktiva. Dessutom spännande natur och otroligt stora varvsdockor som tydligen kan torrläggas på fyra till fem timmar.Vilket låter helt otroligt med tanke på hur stora och djupa de är. På Beckholmens berg finns en liten stig att gå runt på. Där uppifrån kan man se ner i de djupa dockorna och studera de torrlagda fartygen uppifrån. Imponerande. Längs stigen finns skyltar som beskriver verksamheten på Beckholmen förr i tiden och idag. Det står också om den lilla öns flora och fauna. Dessutom har man en fin utsikt över staden och hamninloppet. Och blir man hungrig finns det en lunchservering med thaimat precis vid brofästet på djurgårdssidan.
fredag 11 juni 2010
Sherryprovning
För snart 25 år sedan var maken och jag på resa i Europa. Bland annat var vi i Sevilla i södra Spanien. Där var de smala grändernas vita hus med blommor och gröna smidesräcken och flamencogitarristerna som spelade i vart och vartannat hörn, precis så lika min föreställning om hur Spanien skulle vara så det nästan blev skrattretande. I familjehotellet, som var alldeles för dyrt för reskassan, fanns en patio där gamla mormor satt i en stor vinröd fåtölj under bar himmel med sin papegoja och en gigantisk blommande bougainvilla. Jag minns lyxen att ha ett eget badrum efter att ha bott på vandrarhem i England och Frankrike och ett loppsunkigt rum i Barcelona. På familjehotellet i Sevilla var det rent och tryggt, men jag har för mig att familjegrälen ekade över pation både på dagarna och kvällarna.
Mitt, och jag tror även makens, starkaste minne från Sevilla är att det var här som vi för första gången provade den vita, torra sherry som spanjorerna dricker till sina tapas. Jag minns att jag tyckte att den nästan smakade salt. Flaskorna förvarades i barernas frysboxar och den ljusa drycken hälldes upp i små immiga glas. Till det fick vi en bit torkad skinka eller salt ost, några vitlöksgambas eller stora gröna oliver. Fortfarande är det något av det godaste vi båda kan tänka oss när vi är lite småhungrig och det är långt till middagen. Och sherryprovningen häromkvällen gjorde inte att vi ändrade oss på den punkten. (I glaset längst till vänster finns en Fino av just den sort som vi drack i Sevilla för länge sedan.)
söndag 6 juni 2010
Haverrot, bräsma och getrams
Min morfar köpte ett övergivet soldattorp och flyttade det till en skogstomt i ett nyanlagt sommarstugområde i början av 1960-talet. Torpstugen försågs med en glasveranda och ett perspektivfönster mot norr, dvs mot sjön. Bakom huset blommar ängsbräsman, men det finns även kovall, blåbär, humleblomster, veronika, smörblommor och nattviol, för att bara nämna några. På en stor sten planterade min morfar getrams (på bilden ovan), som han hade hittat i någon skog. Undrar hur han visste att de skulle trivas så bra just där? De blommar också just nu, och jag ser dem som en hälsning från morfar.
torsdag 3 juni 2010
Kvällsljus
Blomsterprakt i Humlan
Runt Carl von Linné i Humlegården är blomsterprakten ögonbedövande. Precis som den bör vara. Jag passerade igår på väg till och från ett jobbärende. Var tvungen att stanna till och förundras över alla grälla färger som naturen kan producera. Även om dessa tulpaner inte är helt naturliga så är de i alla fall ganska imponernade. Särskilt tillsammans med den lila allium, som tyvärr inte kommer till sin rätt på bilden. Önskar att jag hade kunnat vila en stund i solen på gräset, en bit ifrån alla blommorna. Jag skulle haft med mig de fina böckerna Linnés brudkammare och Karin Berglunds Jag tänker på Linné - han som såg allt, som står i min bokhylla sedan flera år men som jag ännu inte läst.
onsdag 2 juni 2010
Fogghelflora
Det är kanske den ruvande fiskmåsen på taket mittemot min balkong som gjort att mitt fågelintresse vaknat? Eller också är det åldern? Hur eller hur så väntar maken och jag på att äggen ska kläckas. Enligt fågelboken jag fick av min morfar för länge sedan så turas fiskmåshonan och fiskmåshanen om att ruva äggen. Vi tror att de ofta byter plats på kvällarna. Då kommer nämligen en annan fiskmås flygande och skrikande över hustaken.
Fågelintresset fick sig en rejäl skjuts häromdagen när jag av en slump köpte Joar Tibergs Fogghelflora på Bokmagasinet. En liten bok med fina fågelbetraktelser i någon sorts poetisk, essäistisk form. Lärorikt dessutom. Jag hade Fåglarna i färg (Almqvist och Wiksell, 1969) bredvid när jag läste om steglitsor, tornseglare och ringduva. Och rödstjärten! Läs bara här:
Ingen fågel, möjligen stenknäcken undantagen, visar sig så fläckvis som rödstjärten.
Den sitter där, darrar, sen går det fem eller tio år.
Så är han där igen.
Det är romantiskt.