söndag 16 december 2012

Midvintertid

Liksom de flesta människor är jag väldigt anpassningsbar. Så här års, när vi går in i årets mörkaste vecka, så är jag alldeles tillvand vid bara några få timmars dagsljus varje dag, om ens det. Det känns konstigt att tänka på att om bara några månader så kommer det att vara ljust även sent på eftermiddagarna och kvällarna. Jag har inga problem att stå ut under den här allra mörkaste tiden på året, men precis som många andra är jag trött. Jag tänker på hur det skulle vara om vi vore årstidsanpassade på samma sätt som vi är dygnsanpassade. Om vi helt enkelt levde ett lugnare liv och inte krävde så mycket prestation av oss så här års, precis som vi tar det lugnt och vilar nattetid. Just när det lackar emot jul är det ju snarare tvärtom. Prestationskraven ökar. Så vad gör jag? Går in i sista arbetsveckan innan julledighetens och försöker hålla mig lugn och fin? Ja, jag försöker.

4 kommentarer:

 1. Ser mer ut som en svagsint svan, skulle även kunna passa som omslagspapper i någon trendig butik, att det är en karta är faktiskt väldigt udda.

  SvaraRadera
 2. Ursäkta, kommentaren är till kartbilden över taket. Det blev fel

  SvaraRadera
 3. Fast rätt roligt innan jag fattade det! Apropå det Marie skrev ovan om midvintertiden - det slår mig då och då när jag går över snöig gård eller hukar ner till brevlådan i isig vind att här satt jag nyss eller gick nyss i klänning och med bara ben. Det känns verkligen overkligt då. Och att det ska bli så igen. Kanske det är en rikedom att ha alla dessa årstider, som en del menar.

  SvaraRadera
 4. Jo, kanske en rikedom, men vissa dagar och tider på året är mer rika än andra. Fast när en faktiskt kan ta det lugnt, som under ledig tid kring jul, är midvintertiden riktigt vilsam, tycker jag.

  SvaraRadera