onsdag 15 december 2010

Tre tempel i Berlin

Gedächtniskirche byggdes ursprungligen till minnet av kejsar Wilhelm I på 1890-talet. Under andra världskriget förstördes kyrkan nästan helt, men ruinen av tornet finns kvar och minner om att detta en gång var en av Berlins högsta byggnader. Ruinen minner också om andra världskrigets bombningar. Sedan 50 år finns en ny kyrka på platsen. Det nya tornet och det åttkantiga kyrkorummet i grå betong kallas i folkmun för läppstiftet och puderdosan. Det blå glaset i betongen ger kyrkorummet en märklig lyster under dagtid. Som att vara i ett akvarium eller uppe i den blå himlen. När det är mörkt ute och ljusen i kyrkan är tända blir effekten den omvända. Blåa himmelsbitar svävar i den grå staden. (Femte bilden uppifrån.)
KaDeWe är också en sorts tempel. Här kan allt som du inte behöver köpas för pengar. Men det går också utmärkt att träda in i KaDeWes många våningar som på museum. Då gäller det att inte enbart förundras över den pampiga arkitekturen, utan också vår egen tids märkliga förhållningssätt till prylar.
Neues Museum svindlar tanken och tiden. Särskilt om det bara är du, din vän och de fyra vakterna hos Nefertiti i norra domen. Här visas föremål som är fyra tusen eller sex tusen år gamla i muséet som byggdes på 1840-talet, men förstördes under samma krig som Gedächniskirche. Delvis finns de gamla 1800-talssalarna kvar med tidstypiska, romantiska målningar, medan andra delar är helt nybyggda och mycket moderna i sin arkitektur. Många tider under samma tak, alltså.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar