tisdag 13 december 2016

13. Litteratur till Historieätarna - den gustavianska tiden


Det är lättare att hitta romaner om Gustav III:s tid än Hedvid Eleonoras. Så här kommer några bra skönlitterära verk som utspelar sig på 1700-talet:

Min salig bror Jean Hendrich av Carina Burman beskrivs som "en underhålllande och nästan sann berättelse" om skalden Johan Henric Kellgren, som författaren skrev sin doktorsavhandling om. Bakgrundsresearchen är därför gedigen och materialet till boken är säkerligen det som inte passade in i avhandlingen...

Drottningens juvelsmycke av Carl Jonas Love Almqvist utkom första gången 1834 och här spelar mordet på Gustav III en viktig roll.

Drottningens chirurg av Agneta Pleijel berättar om Lovisa Ulrikas (Gustav III:s mors) livläkare, men också om den medicinska vetenskapens historia. I fortsättningen, Kungens komediant, får vi följa skådespelaren vid Gustav III:s teater, Lars Hjortsberg. Jag har skrivit om de här romanerna förr, och jag tycker de förtjänar mer uppmärksamhet.

Om en annan 1700-tals drottning och hennes läkare, men också om tidens idéströmningar handlar en av de allra romaner jag läst - Livläkarens besök av P O Enquist.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar