onsdag 24 februari 2016

Tematrio - Äntligen läst (eller snart i alla fall)

Tematrio denna vecka är att berätta om tre böcker som äntligen blivit lästa, eller om tre böcker som snart kommer att bli lästa. Så här kommer min tre, en läst och två snart.

Diamanttorget av Mercè Rodoreda utkom 1962 och är inget mindre än en välslipad diamant. Jag har sällan läst en roman med ett så intensivt språk och min hjärna var fylld av bilder från Barcelona innan, under och efter Spanska inbördeskriget på 1930-talet när jag avslutade läsningen. Det ryms mycket i denna relativt korta och väldigt lättillgängliga roman. Läs den!

Nästan jämnårig är Stoner av John Williams, som jag har hört så mycket gott om men ännu inte kommit mig för att läsa. Men nu är det snart dags för denna skildring av en mans livslopp.

På en fikarast häromdagen började vi prata om Mannen som slutade ljuga, Dan Josefssons reportagebok om Sture Bergwall som utkom 2013. Den har legat i min bokhylla länge och hamnat längre och längre ner i högen av olästa böcker. Varför vet jag inte riktigt, för jag vill ju väldigt gärna läsa den. Inte minst för att Psykologtidningen gav Sven Åke Christianson, professor i psykologi, stort utrymme att försvara/förklara sig efter det att boken kommit ut. Det kan man läsa mer om bl a hos Dan Josefsson.

6 kommentarer:

 1. Nu blir jag ju nyfiken på Diamanttorget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, läs den! Den är mycket bra.

   Radera
 2. Har inte läst någon av dessa och egentligen är det väl bara Stoner som jag känner igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det roligt med alla boktips som man får genom tematrio!

   Radera
 3. Tjingiz Ajtmatovs "och dagen varar längre än ett sekel" har flyttat med från bokhylla till bokhylla under nog tjugo år. Häromåret läste jag den intet sträck när jag var sjuk. Fin läsning om en märklig del av världen.

  Tom Wolfe "Pumphusgänget" fick jag för trettiotvå år sedan av en kompis till min syster. Det är nog dags att läsa den snart.

  Derek Wallcot "Vinterlampor" en nobelpristagare som bara stått i poesihyllan utan att bli läst. Det är nog synd!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många böcker man bär med sig i livet, från hem till hem, utan att läsa. Men kul när de äntligen blir lästa.

   Radera