torsdag 9 juli 2015

Tematrio - Havet

Veckans tema är hav, och här kommer mina tre. Den första från Västerhavet och den andra från Östersjön:

1. En ö i havet av Annika Thor. Rekommenderade just denna, samt de tre efterföljande delarna, till en person som har svårt att komma igång med läsningen efter en tids uppehåll. Att det är ungdomsböcker gör dem inte mindre intressanta, bara lättare att läsa. Jag skrev om dem för några veckor sedan när jag svarade på frågan om jag läser ungdomsböcker.

2. Leo av Ulla-Lena Lundberg utspelar sig i åländska skärgården under senare delen av 1800-talet. Det är den första av tre romaner om den åländska sjöfarartraditionen, men jag minns inte om jag läst de andra två. När Leo hamnade i min hand, för sisådär 25 år sedan, tyckte jag i alla fall att den var mycket bra.

3. Sommarboken av Tove Jansson utspelar sig på en ö någonstans i den finländska skärgården. Det är en kort roman om Sofia och hennes farmor. Förutom mötet mellan barnet och den gamla kvinnan är det också en fin skildring av barnets sätt att se på livet och samtidigt en skildring av olika aspekter av åldrandet. Jag rekommenderade även denna till personen som behövde något lätt att läsa för att komma igång med läsningen igen.

3 kommentarer:

  1. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

    SvaraRadera
  2. Annika Thor har jag hört talas om tidigare och jag är lite nyfiken på henne.

    SvaraRadera
  3. Tack för era kommentarer. Annika Thors böcker är verkligen läsvärda.

    SvaraRadera