tisdag 16 juni 2015

Tematrio: Stockholm

Veckans tematrio hos Lyrans Noblesser är Stockholm, alltså romaner som utspelar sig i Stockholm. 

Den första jag kommer att tänka på är Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Den utspelar sig under en varm somnar i huvudstaden i början av förra seklet. Det är en klassiker, väl värd att läsas, men det är verkligen ingen feel good-roman. Kanske just därför passande läsning på stranden eller i hängmattan en ljuvlig sommardag.

Nästa följer automatiskt, och det är Bengt Ohlssons omskrivning av Doktor Glas. Istället för doktorn är det en annan person i berättelsen, pastor Gregorius, vars perspektiv vi får följa. Mycket intressant, och en väldigt fin skildring av ett svunnet Stockholm. Enligt min mening är det Bengt Ohlssons bästa. Gregorius är f ö en roman som hade passat bra under temat återbruk.

Där skulle även Kerstin Ekmans Mordets praktik kunnat passa. Här berättas nämligen något som skulle kunna vara en bakgrundshistoria till Doktor Glas. En ung läkare i Stockholm under början av 1900-talet läser Doktor Glas (den utkom 1905) och menar att det är han som är förebilden till Glas, men att han är alldeles för osympatiskt skildrad. I Kerstin Ekmans roman får vi alltså den "sanna" historien bakom Doktor Glas. Och förstås också en hel massa stockholmsskildring från tidigt 1900-tal.

3 kommentarer:

 1. Jag har läst två böcker av Kerstin Ekman, som jag inte alls gillat, men jag har funderingar på att ge henne ytterligare en chans. Jag vill ju så gärna gilla. Kanske ska jag prova Mordets praktik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, kanske. Eller också tycker du helt enkelt inte om hennes sätt att skriva. Det går ju inte att läsa och tycka om allt.

   Radera
 2. Tre bra böcker, tycker jag.

  SvaraRadera