tisdag 2 juni 2015

Läser du ungdomsböcker? #095

Bloggkollektivet Kulturkollo har en tisdagsutmaning där frågorna ingår. Eftersom jag gärna läser litteratur skriven främst för ungdomar vill jag gärna delta. Av de "100 bra böcker för unga" som Kulturkollo presenterar har jag dock bara läst en femtedel. Men det är också många av de ungdomsböcker jag läst genom åren som inte finns med på den listan.

1. Igår presenterade vi en lista på 100 bra böcker för unga. Vilken bok skulle hamna överst på din lista? Varför?
Svårt val, men av böckerna på listan blir det nog En ö i havet av Annika Thor. Det finns flera skäl till det. Dels för att det är en bra bok om systrarna Steffi och Nelli som flyr från Wien under andra världskriget och hamnar på en ö i Göteborgs skärgård. Det är en fin skildring av en del av 1900-talets historia som vi inte får glömma (förföljelsen av judar) och en bok för alla att känna igen sig i eftersom den handlar om utanförskap och kulturkrockar. Den är både lättläst och innehållsrik, och en bra sak är att det finns tre böcker till om systrarna: Näckrosdammen, Havets djup och Öppet hav.

2. Vilken bok skriven för unga tycker du alla vuxna ska läsa? Varför?
I Kulturkollos lista saknar jag någon av Mats Berggrens böcker. Mats har skrivit många böcker för unga, som vuxna både kan och bör läsa. En av de senaste är Jag ljuger bara på fredagar och handlar om Alexander, som i många år bott varannan vecka hos sin mamma och varannan hos sin pappa. Vad det innebär för en ung människa är något som sällan gestaltas i bokform. Alltså, bra och viktig läsning för alla vuxna.

3. Vilken bok skriven för vuxna tycker du passar riktigt bra för ungdomar? Varför?
Kenzaburo Oe fick nobelpriset i litteratur 1994 och jag läste hans bok Mardrömmen året därpå. Sedan dess har jag tänkt att detta är en bok som skulle passa mycket bra för ungdomar. Framförallt tänker jag mig den i klassuppsättning och med gemensamma samtal. Det är en bok som väcker frågor om skuld och skam, om vad som är ett värdigt liv, vilka val vi gör i livet och hur vi vill leva som människor. Kanske känns det som ett tungt val, men jag är övertygad om att den rör mycket av det som ungdomar tänker på. Dessutom en tydlig berättelse som är lätt att följa och, förstås, ett mycket bra språk.


3 kommentarer:

  1. Känner inte till någon av dessa böcker.

    SvaraRadera
  2. Jag känner inte heller till någon av böckerna.

    SvaraRadera
  3. Jag blir väldigt nyfiken på En ö i havet.

    SvaraRadera