tisdag 11 mars 2014

Tematrio - natur

 
"Berätta om tre böcker där naturen ges plats," skriver Lyran och jag finner veckans tematrio väldigt inspirerande. Det finns många att välja på och som av en tillfällighet utkom alla tre jag till sist väljer samma år, dvs 2011. Jag läser böcker där naturen ges plats ganska ofta och jag tycker mycket om det.

Mitt första och alldeles självklara val är Tomas Bannerheds Korparna, som var mycket omskriven när den kom ut och som fick Augustpriset det året. I den här romanen är det 1970-tal och träskor, men också fåglar och småländska skogar. Fantastiska och trösterika naturskildringar som bär genom det i övrigt tunga i pojken Klas liv.

Mitt andra val är Himmelsdalen av Marie Hermanson. Hon har skrivit flera böcker där naturen är viktig t ex Svampkungens son och Musselstranden. Jag kunde mycket väl ha valt någon av dem, men Himmelsdalen är den jag senast läst. Här är det bergen, närmare bestämt det fiktiva alplandskapet, som tar plats. Romanen är både en psykologisk thriller och en filosofisk idéroman.

Mitt sista val blir en lite bortglömd pärla av Håkan Andersson. Jag läste Ansatsernas bok utan några som helst förväntningar och blev mycket glatt överraskad. Den utspelar sig i Ostfriesland under nazismens framväxt på 1930-talet, men handlar också om en ung kvinna som till följd av sjukdom blir alltmer instängd i sin kropp. Och om fågelskådning. Landskapet är flackt, sankt och blåsigt. Lite likt det på bilden ovan.
 
Och apropå vårfåglarnas ankomst så ingår en bonusbok i denna veckas tematrio. Det är Joar Tibergs fantastiska Fogghelflora. Läs och njut av det alldeles säregna, poetiska och onomatopoetiska språket.

7 kommentarer:

 1. Korparna ja, det var en dyster bok. Utspelar den sig i Småland, det hade jag glömt! Tror jag mest tänkte på uppländsk lera medan jag läste den.

  SvaraRadera
 2. Det kan nog vara lerigt i Småland också! Och visst är den dyster, men skogsskildringen och fåglarna ger ljus.

  SvaraRadera
 3. Jag älskade Korparna! Och har med den i min trio också!

  SvaraRadera
 4. Den (det) enda jag känner igen i din trio är Marie Hermansson. Gillar hennes böcker, men har inte läst just Himmelsdalen.

  SvaraRadera
 5. Va bra att du påminde mig - Himmelsdalen väntar i bokhyllan och den hade jag nog glömt bort helt och hållet.

  SvaraRadera
 6. Oj, här ramlar det in kommentarer. Så roligt med lite respons en dag som denna, när jag sitter hemma och bedömer tentor medan solen skiner utanför fönstren.

  SvaraRadera
 7. Jag har inte läst någon av de böckerna, tack för tips!

  SvaraRadera