söndag 23 mars 2014

Norr och söder om landsvägen

Igår blev maken och jag bjudan på en fin utflykt i Skåne. Vi snirklade oss fram på små vägar, över åkrar och genom byar, och stannade vid flera spännande platser. Landsvägen i rubriken är länsväg 101, med anor från 1000-talet.


Vårt första stopp blev Skabersjö by, där det blåste friskt på kullen där Skabersjö mölla finns, strax utanför byn. Utsikten är milsvid och från kullens topp ser en både till Lund och Malmö. Här finns några bord med bänkar strategiskt utplacerade på möllans läsida. En perfekt pick-nick plats efter den korta promenaden från kyrkan på den leriga bygatan där det känns som tiden stått stilla i flera hundra år.


Därefter bar det av till Månstorps gavlar, där de magnifika ruinerna av en renässansborg finns. Här är det lätt att föreställa sig stora gästabud, men också den råfuktiga kyla som måste ha funnits bakom dessa väldiga stenmurar på den tiden det begav sig.
Uppdatering: Sydsvenskan skrev om Månstorps gavlar 26/3.


Vi stannade också vid kalkugnarna i Östra Torp, där det brändes kalk fram till 1950-talet. Som hattstugor i sagan av Elsa Beskow ser de ut och tillsammans formar de åtta kalkugnarna en gles liten by. Märkligt och lite sagolikt, men säkert en hel del skötsel nu när de behöver vitkalkas igen.

2 kommentarer:

  1. Spännande platser som för mig är okända.

    SvaraRadera
  2. Mest okända platser för mig också, men vid kalkugnarna har jag faktiskt varit en gång förut. Sommaren 1984. Det var roligt att åka utan att veta vad som var nästa stopp.

    SvaraRadera