måndag 3 februari 2014

Tematrio - vinterväder


Det var länge sedan jag hakade på en tematrio, men nu är det kanske dags. Framförallt verkar det finnas gott om intressanta boktips att finna via Lyrans tematrio om romaner med vinterväder, snö och is. Bara att surfa runt bland alla bokbloggar. Kul! Jag kommer på tre, och det var länge sedan jag läste de två första och den tredje har jag inte läst än.

1. Fröken Smillas känsla för snö av den danske författaren Peter Høeg. Den utkom för tjugo år sedan, och det var ungefär då jag läste den och jag minns fortfarande att det var en fascinerande läsupplevelse. En riktigt, riktigt bra roman som jag gärna skulle vilja läsa om.

2. Snö faller på cederträden av David Guterson har också ungefär tjugo år på nacken. Det jag minns av den, förutom snöstormen, är att jag fick kunskaper om USA:s 1900-talshistoria och hur de invandrade japanerna på västkusten behandlades efter andra världskriget.

Båda dessa böcker har filmats, men jag minns inte om jag sett filmerna och om de i så fall berörde mig. Som nummer tre väljer jag en bok som jag ännu inte har läst men sett som film. Men det är å andra sidan en mycket bra film.

3. The ice storm av Rick Moody skrevs också den för tjugo år sedan. Ang Lee gjorde film av boken 1997. Den utspelar sig på 1970-talet och handlar om en is-storm, medelklassfamiljer, sex-experiment mm. Det jag mest minns från filmen är tonårssonen, spelad av en mycket ung Elijah Wood.

6 kommentarer:

 1. Tre böcker som jag inte läst. Får ta och kika lite närmare på dem!

  SvaraRadera
 2. Tre böcker jag inte läst, den tredje kände jag inte till. Fröken Smillas känsla för snö, så omtalad den var när den först kom ut! Det var länge sen nu... Då hakade jag aldrig på trenden men kanske är det dags att läsa den i år?

  SvaraRadera
 3. Aha, det är den filmen jag tänker på när alla pratar om fiskarna som byter riktning :) Jag hade ingen aning om att det var en bok det också.

  SvaraRadera
 4. Hej Monika,
  Det visste inte jag heller förrän igår.

  Hej Jenny och Lena,
  Kul att ni hittat hit!

  SvaraRadera
 5. Spännande böcker! "Fröken Smilla..." ligger som hyllvärmare hos mig och jag tänker läsa den i den här månadens Spänningsutmaning. Kul att du tycker den är så bra, då har jag något att se fram emot!

  SvaraRadera
 6. Mina tre böcker blir:
  TROLLVINTER av Tove Jansson, fin, lågmäld, varm om den märkliga vintern.
  Alla böckerna som ligger bakom "Game of Thrones" av George R R Martin, A SONG OF ICE AND FIRE är namnet på serien, om den annalkande vintern som aldrig tar slut, om drakar, kungar, våld och död. Mycket välskriven fantasy.
  SVART KRABBA av Jerker Virdborg, hans debutroman om en grupp soldater i en sorts historisk framtid som tar sig fram i en skärgård på skridskor. Otäck, spännande, märklig.

  SvaraRadera