tisdag 3 september 2013

Tematrio - tegelstenar

Jag är en långsam läsare och brukar därför undvika s k tegelstenar, som är veckans tematrio hos Lyrans Noblesser, så jag får lösa detta på mitt eget sätt.

1. Janet Frames En ängel vid mitt bord är egentligen en trilogi men finns sedan 2009 i en pocketsamlingsvolym med hela 848 sidor, och det måste ju betraktas som en tegelsten. I den ingår de tre delarna Till landet Är, En ängel vid mitt bord och Sändebud från Spegelstaden. Har du inte redan läst den, så gör det! Mina varmaste rekommendationer.

2. En annan trilogi som numera också finns i en samlingsvolym är Berättelsen om Nancy: Glasfåglarna, Mosippan och Nancy av Elsie Johansson. Tillsammans är de tre böckerna 789 sidor. Till viss del finns det likheter mellan dessa båda trilogier om en flickas och ung kvinnas uppväxt på Nya Zeeland (Janet Frame) och i Uppland (Elsie Johansson) under mitten av 1900-talet.

3. Hanne-Vibeke Holsts tre romaner Kronprinsessan, Kungamordet och Drottningoffret har inte utkommit i någon samlingsvolym och det är ju begripligt med tanke på att de tillsammans är på nära 1500 sidor. Drottningoffret (624 sidor) som jag läste senast, är intressant eftersom den skildrar en person som drabbas av Alzheimers sjukdom när hon samtidigt har en högt uppsatt position i samhället, i den här romanen Danmarks statsminister. Spänningsroman med innehåll, kan vara en bra karakteristik.

6 kommentarer:

 1. Jag älskade verkligen böckerna om Nancy!

  SvaraRadera
 2. Vilka fina val! Håller med di om alla tre, Drottningoffret tyckte jag väldigt mycket om när jag läste den.

  SvaraRadera
 3. Hanne-Vibeke Holst trilogi var fantastisk tycker jag!

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 5. Dels det mesta i fantasy väg. Traditionen säger tjocka böcker! Främst "Wheel of Time"-eposet av Robert Jordan, fullföljt av Brandon Sanderson efter Jordans död, 14 nästan tusensidiga delar med välskriven high fantasy.

  "Motståndets estetik" av Peter Weiss, först utgiven i tre delar sedan publicerad i en mycket tjock och tungläst tegelsten. Kultur och politik. Jag vet inte hur jag skulle uppfatta den idag.

  "Ulysses" av James Joyce. Nu i ny svensk översättning, vore roligt att läsa den igen. Mycket text om en enda dag, fascinerande läsning.

  SvaraRadera
 6. Både Elsie och Hanne-Vibeke ligger i min läshög, men de första böckerna i respektive trilogi har inte gripit tag i mig tillräckligt mycket för att jag ska ge mig på uppföljarna. Får se när jag tömmer min läshög så kanske det blir dags för dem så småningom.

  SvaraRadera