onsdag 2 mars 2016

Tematrio - Barndomsskildringar

Veckans tematrio är att berätta om tre bra barndomsskildringar. Det är ett tema som både är lätt och svårt. Lätt för att det finns så otroligt många böcker att välja på. Svårt för att det helt enkelt är svårt att välja. Mina tre har ganska många år på nacken och de spänner faktiskt över en stor del av 1900-talet. De är valda av två skäl - dels för att de är bra och dels för att jag inte kan hitta dem i de redan publicerade trissen på temat.

Åke och hans värld av Bertil Malmberg (1924) är en fin liten roman om Åke, en lite ängslig pojke som har många mer eller mindre märkliga människor omkring sig. Den filmades 1984, och jag minns filmen som nästan lika bra som boken.

Källan av Walter Ljungquist (1961) var det så länge sen jag läste att jag måste ta hjälp med beskrivningen av boken. "Källan är en skildring av den hisnande upplevelsen då barndom övergår i ungdom, av ett barn som lyckas rädda något av det levande och ursprungliga in i vuxenheten. Genom sina många trådar och sitt hemlighetsfulla djup mitt i det strama yttre skeendet håller Walter Ljungquist läsaren i oavbruten spänning på flera plan."

Jag smyger förbi en yxa av Beate Grimsrud (1999) är en båda livfull och sorglig beskrivning av en annorlunda flickas uppväxt. Språket är fantastiskt och förebådar på något sätt En dåre fri, som kom 2010 och blev ett välförtjänt genombrott för författaren.

4 kommentarer:

  1. Tre helt okända böcker för mig. Tack för tips!

    SvaraRadera
  2. Jag har inte läst Jag smyger förbi en yxa, men väl En dåre fri, som är en fantastisk bok.

    SvaraRadera