måndag 11 januari 2016

Tematrio - filmatiseringar

Rolig och inspirerande tematrio denna vecka - när böcker blir film, vilken är då bäst? Boken eller filmen? När jag valt mina tre inser jag att det är en film, en bok och en både ock.

1. Simon och ekarna läste jag för väldigt många år sedan och tyckte det var en fantastisk roman. Filmen såg jag ganska nyligen, fast den har några år på nacken, och fortfarande fängslas jag av berättelsen. Men skådespeleriet är alltför stolpigt i den här filmatiseringen, ibland rent ut sagt dåligt. Så läs boken istället!

2. Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon Den dag jag blir fri är riktigt bra, men jag tycker ändå att filmen Taikon, som bygger på boken, är ett strå vassare. Det ger en extra dimension till Katarina Taikons liv att se alla väl valda filmsekvenser från tiden då det begav sig. Men det ger också mer att få se och höra systern Rosa Taikon och dottern Angelica Ström, än att bara läsa deras utsagor.

3. A royal affair/Livläkarens besök är en utomordentlig bra filmatisering av en utomordentligt bra roman. Men jag vill minnas att det var en konflikt kring huruvida handlingen är en sorts historiskt allmängods eller faktiskt uppdiktad av PO Enquists penna. Hur som helst följer de båda konstverken varandra väl och är båda mycket värda att ta del av.

15 kommentarer:

 1. kan tänka mig att de dokumentära inslagen tillför en del till filmen om Taikon. Livläkarens besök är en utmärkt roman och om jag minns saken rätt var filmen också bra

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taikon finns på svtplay denna vecka. Se den!

   Radera
 2. Känner inte till någon av de här.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju så osrhört mycket att både läsa och se!

   Radera
 3. Intressant lista. Håller med om att skådespeleriet i "Simon och ekarna" ibland var lite stolpigt, men delar av filmen var fina. Jag hoppas läsa romanen någon gång. "Taikon" har jag varken läst eller sett, bara läst om i diverse recensioner och liknande. Hoppas både läsa och se snart. Jag utgick också från att "A Royal Affair" baserades på Enquists roman tills jag läste motsatsen. Nu har jag inte läst romanen, men väl sett filmen. Det vore spännande att se hur nära filmen håller sig till Enquists berättelse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passa på att se Taikon på svtplay innan veckan är slut! Livläkarens besök måste du också läsa. Skulle vara spännande att veta hur det är att se filmen först och läsa boken sen. Boken gjorde ett outplånligt intryck på mig. Skulle gärna läsa om den.

   Radera
 4. Taikon skulle jag vilja se! Gick inte den på SVT nyligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo. Den finns på svtplay t o m söndag. Se den!

   Radera
 5. Simon och ekarna har jag läst. En mycket bra bok.

  SvaraRadera
 6. Har inte läst någon av böckerna, har däremot sett Simon och ekarna på film och tycker så mycket om den.

  SvaraRadera
 7. Har varken sett eller läst någon av dessa, men Simon och ekarna har jag funderat på att läsa.

  SvaraRadera
 8. Intressant lista. Simon och ekarna står i hyllan och trots att jag verkligen gillar henne som författare har det inte blivit av att jag läst.

  SvaraRadera
 9. Mycket bra tips för mig som varken läst eller sett någon av dessa. :)

  SvaraRadera
 10. Filmen Taikon skulle jag gärna se!

  SvaraRadera
 11. Inget jag läst eller sett så tack för tipsen.

  SvaraRadera