Sommaren 2010 besökte jag och dottern Den Hirschsprungske Samling i København. Jag minns att vi gick länge i salarna i det alldeles lagom stora museet och samtalade om tavlorna. Det kändes som om vi förstod något om den danska 1800-talskonstens utveckling och skagenmålarnas storhet. Vi köpte vykort av de bilder vi tyckte mest om och samtalade om motivval och olika konstnärliga temperament. En av de tavlor vi stannade längst framför var P S Krøyers målning av familjen Hirschsprung, med fadern tobaksfabrikanten Heinrich H, modern Pauline, de fyra sönerna och dottern.
Det är en rolig bild att studera. Familjen är samlad på terrassen. Kvinnfolket till höger, in mot hemmet och mansfolket till vänster ut mot världen, i alla fall de yngre sönerna som längtansfullt tittar ner i trädgården och den äldste sonen som läser tidningen. Pappa H var konstsamlare och det är hans och hustruns stora konstsamling som utgör Den Hirschsprungske samling. Nåväl, Herr H står och bläddrar i ett skissblock och det är konstnären Krøyers. Den tredje kaffekoppen på bordet är Krøyers. Och dottern Ellen Frederikke blickar rakt ut ur tavlan med en blinkning till betraktaren 130 år efter konstverkets tillblivelse, men i själva verket är det P S Krøyer hon tittar på. Så även konstnären finns tydligt med på sitt verk. Kanske en av anledningarna till att det är en så intressant bild. Eller också är det helt enkelt så att det ser ut som en ganska trivsam familjestund.
Huruvida konstnärerna själva finns med på de tre verk som just nu visas på utställningen Blomstringstid och som alla visar bilder av våren (foråret), vet jag inte. Men de filmer som ingår i utställningen och som beskriver just dessa tre tavlor från 1890-talet berättar en hel del annat om deras bakgrund och tillblivelse.
Vad roligt med en hel berättelse om en tavla!
SvaraRaderaJa, det är roligt med bilder som berättar. Ju mer en vet desto mer kan en se. T ex att kvinnorna på bilden är sociala och relationsskapande varelser, vilket inte männen ser ut att vara i lika stor utsträckning. Jag tror Krøyer tyckte om Pauline och Ellen Frederikke.
SvaraRadera