söndag 31 mars 2013

Familjen Hirschsprung #068

Sommaren 2010 besökte jag och dottern Den Hirschsprungske Samling i København. Jag minns att vi gick länge i salarna i det alldeles lagom stora museet och samtalade om tavlorna. Det kändes som om vi förstod något om den danska 1800-talskonstens utveckling och skagenmålarnas storhet. Vi köpte vykort av de bilder vi tyckte mest om och samtalade om motivval och olika konstnärliga temperament. En av de tavlor vi stannade längst framför var P S Krøyers målning av familjen Hirschsprung, med fadern tobaksfabrikanten Heinrich H, modern Pauline, de fyra sönerna och dottern.
 
Det är en rolig bild att studera. Familjen är samlad på terrassen. Kvinnfolket till höger, in mot hemmet och mansfolket till vänster ut mot världen, i alla fall de yngre sönerna som längtansfullt tittar ner i trädgården och den äldste sonen som läser tidningen. Pappa H var konstsamlare och det är hans och hustruns stora konstsamling som utgör Den Hirschsprungske samling. Nåväl, Herr H står och bläddrar i ett skissblock och det är konstnären Krøyers. Den tredje kaffekoppen på bordet är Krøyers. Och dottern Ellen Frederikke blickar rakt ut ur tavlan med en blinkning till betraktaren 130 år efter konstverkets tillblivelse, men i själva verket är det P S Krøyer hon tittar på. Så även konstnären finns tydligt med på sitt verk. Kanske en av anledningarna till att det är en så intressant bild. Eller också är det helt enkelt så att det ser ut som en ganska trivsam familjestund.
 
Huruvida konstnärerna själva finns med på de tre verk som just nu visas på utställningen Blomstringstid och som alla visar bilder av våren (foråret), vet jag inte. Men de filmer som ingår i utställningen och som beskriver just dessa tre tavlor från 1890-talet berättar en hel del annat om deras bakgrund och tillblivelse.

lördag 30 mars 2013

Flora Danica #067

Flora Danica är ju mest känd som en exklusiv matservice från Konglig Dansk, men det är ett bildverk med över tretusen detaljerade kopparstick av i princip alla växtarter som fanns i det danska riket under 1700-talets upplysningstid. Bilderna av växterna är naturtrogna avbildningar, som sedan gjorts som koppartstick och tryckts och därefter färglagts. Verket är både naturvetenskapligt och konstnärligt utfört och de enskilda växttavlorna är detaljrika in till minsta rottråd och bladnerv. Bilden på vallmon i gårdagens inlägg är från Flora Danica. Liksom denna vallört. Några av dessa färgplanscher kan just nu beskådas på Geologisk Museum i København. (Du måste vara en stor älskare av sten och mineraler för att annars uppskatta ett besök på detta mycket dammiga museum.)

fredag 29 mars 2013

Parkmuseerne #066

I København har sex museer runt de tre parkerna Kongens have, Botanisk have och Østre anlæg gjort en gemensam satsning kring något de valt att kalla Parkmuseerne. Hur inspirerad du kan bli av att besöka dessa museer visas i en kort film. För mig är det de aktuella utställningarna om blommor i konsten som lockar till besök. Mer om detta imorgon...

torsdag 28 mars 2013

Skärtorsdagskväll #065

Det blir en sen middag ikväll, för maken arbetar. Jag har sysselsatt mig med att tillverka helgens tiramisú, en nyinförd påsktradition, och besöka en alldeles ny liten släkting. Påskpyntandet struntar jag i. Kanske kommer de fulsnygga kycklingarna på bilden fram till påskaftonsmiddagen. Ja, den till höger håller på att sluka en mask. När jag tittar tillbaka så ser jag att jag redan använt den här bilden en gång, för tre år sedan. Men den är fin, med ljuset som glittrar i snapsglasen. Det är dottern som har fotograferat. Nu återgår jag till läsningen av Ann Heberleins Ett gott liv.

Ett gott liv önskar jag er alla. Och en vilsam och skön påskhelg.

onsdag 27 mars 2013

En intressant bild #064


På väggen i mitt jönköpingsrum finns en stor reproduktion av det här fotografiet. Det är en välkänd och mycket snyggt komponerad bild som är tagen 1951 i Florens. Fotografen heter Ruth Orkin och om bakgrunden till bilden kan du läsa här. Den visar tydligen en ung kvinna som njuter av att ensam resa runt i Europa. Det är i alla fall så kvinnan på bilden, Ninalee Craig, minns det när hon 60 år efteråt beättar om bakgrunden till fotografiet.

Jag ser något annat. Jag ser en kvinna som är besvärad av och utsatt för männens blickar. En kvinna som inte kan gå på gatan utan att bli betittad. Låt vara att blickarna kan tyda på uppskattning, men de äter liksom upp henne och hennes självständighet. Och de äter upp hennes möjlighet att fritt röra sig på gatan som vilken människa (man) som helst. Därför tycker jag inte om bilden, men den är onekligen intressant.

tisdag 26 mars 2013

Äntligen! #063

Idag på min kvällspromenad hörde jag äntligen koltrasten, eller koltrastarna. Jag tror det var två, i varsin del av parken som jag passerade. Det var kyligt i luften och ett blåsvart skymningsljus. Den efterlängtade och välkända koltrastmelodin fick mig att minnas många tidigare vårar, både här i Malmö och i Södertälje och Stockholm. Jag har haft turen att bo med koltrastar utanför fönstret i både stillsamma villaområden och stökig storstadsmiljö. Nu väntar jag bara på att de på min gård ska börja sjunga. Hoppas det inte dröjer så länge!

måndag 25 mars 2013

Inlägg #062

Jag höll faktiskt på att glömma. Det är första gången på 62 dagar. Jag känner mig stolt. Och är ganska säker på att nya tankar kommer imorgon. Tills dess - sov gott, kära vänner.

söndag 24 mars 2013

lördag 23 mars 2013

Kaplanplatan #060

I Malmö finns det som sagt plataner. Eftersom våren dröjer utomhus välkomnar jag de små, blekt gröna bladen på platankvistarna som maken plockat in. Det roliga är att de även har fått pyttesmå hängen, som så småningom skulle kunna bli till spikklubbeliknande fröställningar. Om inte grenarna hade sågats av och plockats in. Nu lär de istället gå en för tidig död till mötes.

En annan rolig sak är att dottern tidigare trodde att plataner hetter kaplaner. Och varför inte? Två ganska obegripliga ord med p och l och två a:n. Mer lika än en först kan tro, men kanske inte till innehållet.

fredag 22 mars 2013

Och teater också #059

Nora på Malmö stadsteater idag.
Elfride Jelinek (vilken text!)
Ett dockhem och samhällets stöttepelare.
Tyska och svenska.
Antikapitalism och schlager.
Antifascism och akrobatik.
Fångad av en stormvind och feminism.
Fullt ös och riktigt roligt.

Jag förstår långt ifrån allt men det var bra teater. Och efter att ha sett både denna föreställning och Gökboet inom loppet av ett par veckor så tycker jag att Malmö seglar upp som teaterstaden nummer ett.

torsdag 21 mars 2013

Det är för lite musik i mitt liv... #058

... men den senaste tiden har jag i alla fall lyssnat en del på David Bowies senaste skiva The next day. Den är bra. Bowie är bra. Han är en av de få som jag följt sedan jag var ung. Gränsöverskridande långt innan det blev comme-il-faut. Med en underbar sångröst och spännande, alldeles egen musik. Min favorit från den nya skivan (finns på Spotify) är Where are we now?

På Victoria and Albert Museum i London öppnar en utställning om David Bowie på lördag. Det kanske vore något att besöka?!

onsdag 20 mars 2013

Vårdagjämning #057

När jag läser här vad jag skrev för ett år sedan är det som att förflyttas till en annan värld. Hoppas, hoppas att det inte dröjer alltför länge innan den magiska vårkänslan infinner sig. Just idag är den i alla fall väldigt långt borta.

tisdag 19 mars 2013

Enklare att kommentera

Nu mina vänner, är det enklare att kommentera mina inlägg. Så, vad väntar ni på? Skriv till mig, så skriver jag till er. Någon sorts utbyte av tankar kan vi väl ha, inte enbart den här envägskommunikationen.

Den västra urtavlan #056

Den som är uppmärksam kan kanske se att det står väster på urtavlan (klicka annars på bilden för att se den större). Det är för att kyrkvaktmästaren ska veta vilken urtavla det är när hen kommer upp i tornet och ska korrigera visarna. Efter att ha gått den smala spiraltrappan upp i snäva cirklar är det nämligen mycket svårt att veta väderstrecken, och det finns inget fönster att titta ut genom för att orientera sig heller. Förutom att jag tycker att det här är en snygg bild så är den också en rolig påminnelse om hur många speciella jobb det finns som en aldrig har tänkt på.

måndag 18 mars 2013

Min nya hemstad #055

Idag när det är gråmulet i väntan på det stora snöfallet och vinden piskar och viner genom staden känns gårdagens promenad längs Ribersborgsstranden som riktigt mysig. Men det blåste friskt och iskallt även igår, kan jag berätta.

Vår, var är du? undrar trängtande.

söndag 17 mars 2013

Vatteninstallation #054

I närheten av Malmö central byggs ett nytt konserthus, kongresshall och hotell. Som ett resultat av de markarbeten som pågår finns just nu denna containervattenkonst att beskåda.

lördag 16 mars 2013

jkpglm #053

Ibland är det inte förrän efteråt som en förstår hur mycket en saknat något. Det slog mig efter det att jag i torsdags besökt Jönköpings läns museum, nyligen återöppnat efter en långvarig renovering. Det är inte så att jag har saknat just att gå dit, men jag har saknat att se utställningar och konst. Det har inte varit så mycket med det för min del den senaste tiden. På Jönköpings läns museum visas just nu flera fina utställnignar, men jag fastnar särskilt för Det var på konstnärsgården där delar av Smålands konstarkiv ställs ut. Spännande målningar som presenteras på ett spännande sätt. Vem har sagt att en tavla blir bättre för att den hänger ensam på en stor vit vägg? Varför inte låta olika konstnärers uttryckssätt korrespondera med varandra? Utställningen är väl värt ett besök. Gratis är det också.
 
En förklaring till rubriken. Jag tycker om förkortningar och just förkortningen jkpglm (utläses Jönköpings läns museum) tycker jag av någon anledning är extra snygg.

fredag 15 mars 2013

Agnes & Nancy #052


 
Idag fick jag under arbetstid möjligheten att se denna fantastiska film om Agnes och Nancy. De har träffats i en stödgrupp för personer med demens och funnit varandra. Men det är absolut inget fasansfullt liv med demens som skildras, utan tvärt om ett närvarande och levande liv. Och detta trots att de båda har en demensdiagnos och är fullt medvetna om sin sjukdom. Det enda sorgliga i filmen är att de också är medvetna deras liv har ett slut. Men så är det ju för oss alla.
 
Se den - och fundera över dina egna attityder till demenssjukdomar och personer med demens.
 
(En viktig upplysning: Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen.)

torsdag 14 mars 2013

Jönköping kommer ut #051

Jag kan inte påstå att Jönköping är min andra hemstad, men eftersom jag har tillbringat mycket tid här de senaste åren bryr jag mig om staden och dess utveckling. Och ingenting gläder mig så mycket som att Jönköping i vår kommer att ha sin första pride-festival, Jönköping Qom Ut. Så roligt för Jönköping och alla jönköpingsbor! Bilden ovan är från den fina affischen och jag är övertygad om att det blir ett spännande kulturprogram den 17-19 maj när festivalen går av stapeln. Själv ska jag fira lite förväg redan idag och gå till det återöppnade Jönköpings läns museum och se utställningen med Heteronorm och etnonorm med Elisabeth Ohlson Wahlins fotografier.

onsdag 13 mars 2013

Halvvägs #50

Idag är vi som deltar i bloggutmaningen #blogg100 halvvägs. Jag är insnöad i Jönköping och längtar, precis som majoriteten i det här landet, efter sol, vårfåglar och grönska.

tisdag 12 mars 2013

Detaljer... #049

... från söndagens besök i S:t Johannes kyrka (Rosornas kyrka).

 
 

måndag 11 mars 2013

Gökboet med Moomsteatern #048


Igår var jag med familjen på teater. Moomsteatern i Malmö har satt upp Gökboet, en laddad och spännande föreställning som är både konstnärligt intressant och verklighetsnära. Jag tror att det är i mellanrummet, mellan fiktionen och verkligheten, som den stora konsten infinner sig. Den som vågar tangera livsfrågor som t ex alla människors lika värde och utanförskap. Det gör den här föreställningen. Som publik blir jag medagerande till både det samhälle som är vår egen vardag och den slutna psykiatriska klinken som Gökboet berättar om. Det är oroande, roligt och snygg konstnärlig gestaltning på samma gång. Och jag inser att det var mycket länge sedan jag var på teater som berörde mig på djupet så som denna föreställning gör.

söndag 10 mars 2013

Rosornas kyrka 2 #047





När jag skrev om Rosornas kyrka (S:t Johannes i Malmö) i januari förra året här på bloggen hade jag ingen aning om att jag drygt ett år senare själv skulle bo i Malmö och kunna få en privatvisning av kyrkan. Idag vandrade jag runt med kameran och studerade både detaljer och utblickar. (Fler inlägg kommer.)

lördag 9 mars 2013

Långsam läsning

Hur läser en den dikt som är 416 sidor lång? Går det att hitta sammanhanget? Jo, det gör det nog. Men jag läser på annat sätt. Den avslutande dikten i Göran Sonnevis Bok utan namn - som heter just det "Disparate sin nombre" - läser jag mycket långsamt och sällan. Några sidor varannan vecka eller så. För mig är det nödvändigt att läsa på det viset. Jag kan inte ta emot mer. Sammanhanget har jag sedan länge tappat, men inte orden, inte meningarna som griper tag och inte vill släppa:

"Då kallar någon på mig, ur sitt sår"

 "Mäniskoblivandet saknar alla fogar, alla sömmar"

"Inser att under min livstid har jag sett förändringen
Jag är då en av dem som ska göra beskrivningen - "

- Gästbloggande maken

fredag 8 mars 2013

Dagsrelaterade länkar #045

Och idag blir det några dagsrelaterade länkar. Ett Kollontay-citat och en personlig betraktelse. Återkommer med förnyad kraft en annan dag. Med vänliga hälsningar från ett tåg på väg söderut genom de småländska skogarna mellan Nässjö och Alvesta.

torsdag 7 mars 2013

Gamla nyheter #044

Det finns så mycket roligt att läsa på internet. Så många spännande texter och bilder. Och fina och roliga idéer och tankar som människor uttrycker. Det finns så mycket nätkärlek. T ex GamlaNyheter, en sida som två unga kvinnor startat för att de tycker att äldre människor får för lite plats i vårt samhälle.

onsdag 6 mars 2013

Var kommer barnen in? #043

Den senaste tiden har jag funderat över vår tids syn på barn. Det som väckte mitt intresse var faktiskt kungahusets bildserie från Estelles 1-årsdag, där också några bilder från Victorias 1-årsdag finns publicerade. Bilderna på Estelle är tagna av en fotograf, väldigt arrangerade och barnet och föräldrarna är tydigt stajlade. Inte ett hårstå på fel plats. Bilderna på Victoria är från familjens privata fotoalbum, inte alls arrangerade och ingen stajlist har varit i närheten av den familjen. Kolla t ex frisyrerna. Det intressanta är att att båda dessa bildserier är noga utvalda av kungahuset och de är offentliga tidsdokument. Titta en stund på bilderna och fundera över vad de säger om synen på barn på 2010-talet och synen på barn på 1970-talet. Visst är väl Estelle en liten prinsessa, och en söt accessoarer eller statusmarkör för sina föräldrar. OBS! Jag menar inte att Victoria och Daniel ser sin dotter som en söt accessoar, eller att föräldrar idag ser på sina barn på det sättet. Jag är mer intresserad av Bilden av Barnet så som den ser ut idag. Titta sedan på bilderna av Victoria som ett-åring. Vem av dessa båda små flickor ser ut och beter sig som en kan förvänta sig av ett barn?

Anledningen till att mina tankar kring detta väcks med förnyad kraft är den senaste dagens diskussion om att ett café i Stockholm ville förbjuda (sic!) barn som besökare. Jag har inte följt den debatten, men läste ett utmärkt blogginlägg av Sofia Mirjamsdotter som relaterade till ämnet, Barn är också människor.

Ps. Var kommer barnen in? är en sång av Hansson De Wolfe United från 1981. Lyssna här!

tisdag 5 mars 2013

Snart ett minne blott? #042


 
Hur länge denna gamla fabriksmiljö kommer att finnas kvar vet jag inte. Stora delar av den är redan riven och tomten håller på att saneras. Planer på att bygga bostäder finns. När jag fotade dessa bilder stod jag vid gamla färjeterminalen i Limhamn. Härifrån gick båtarna över Sundet till Dragör. Det slutade de göra på hösten 1999, berättar ett initierat par som bor några hundra meter härifrån. Det var drygt ett halvår innan Öresundsbron invigdes i juli 2000.På 1980-talet åkte jag och maken buss 999 från Lund till Köpenhamn, via Limhamn. Det minns jag att vi gjorde. Men dessa gigantiska betongsilos minns jag inte alls, trots att bussen måste ha passerat på vägen utanför. Minnet är selektivt. Och för att inte glömma det så upprepar jag min länk från föregående inlägg - Tillträde förbjudet om Limhamns cementfabrik.

måndag 4 mars 2013

Söndagspromenad i Limhamn #041

Framför Öresundsbron syns Sibbarps kallbadhus som en grön, platt låda. (Klicka på bilderna för att se dem större.)

Två löpare på väg in bland hoddorna i Limhamns fiskehamn. Bakom syns delar av cementfabriken, där det nya området Limhamns läge planeras.

Ungefär mitt i bilden sticker det nybyggda höghuset på Ön upp.


söndag 3 mars 2013

En annan bloggutmaning #040

Om jag hade mer tid att blogga skulle jag utan tvekan anta bloggutmaningen Hundra hus 2013 också. Den går ut på att under 2013 blogga om hundra hus, gärna med bilder och lite historisk kring dem. Jag ser ständigt nya hus i mina nya kvarter, hus som jag gärna skulle vilja veta lite mer om. Både vackra hus och mindre vackra hus. Stadsmiljöer är spännande eftersom husen som finns där har tillkommit under olika tidsperioder, med väldigt olika idéer om hur hus ska byggas för att vara snygga och funktionella. Men istället för att anta ännu en bloggutmaning så jag följer ett par av de bloggare som deltar i Hundra hus 2013 - Susanne Hultman som tagit initiativet och Jah Hollis som skriver om hus i min nya hemstad.

lördag 2 mars 2013

fredag 1 mars 2013

Barnvagnsmarschen 8 mars #038


Liv Strömquist har gjort barnvagsskydden till årets barnvagnsmarsch. Tråkigt att en inte har en barnvagn att gå ut på stan med den 8:e mars då det barnvagnsmarscheras över hela landet för att stoppa mödradödligheten, ett arrangemang som RFSU står bakom. Det finns en facebook-grupp också, om du vill kolla var din närmaste barnvagnsmarsch går av stapeln.